måndag 11 april 2016

Vecka 14

Hej!
Så var vi tillbaka igen i efter en veckas ledighet. Vi hoppas att ni hade det lika skönt som vi i vårsolen.

Orientering
I onsdag hade vi sån tur så att regnet försvann precis när vi skulle åka på orienteringen. Under tiden som de sprang var det uppehåll. Tyvärr kom regnet sen, så vi ringde bussbolaget så de kom och hämtade oss tidigare. Väl tillbaka i skolan, pratade vi om vad som varit svårt, klurigt och faktiskt lite läskigt. Men också vad som var roligt, spännande och utmanande. De positiva upplevelserna var klart övervägande. Många var lite nervösa innan de skulle ge sig iväg men kände sig så stolta när de kom i mål! Härligt!

Läsläxan
Det är jättebra att så många är så duktiga på att göra läsläxan. Klassen verkar tycka att boken är bra. Vi har många bra boksamtal varje vecka. Något som jag vill att ni påminner dem om är att skriva svaren med hela meningar. Ett exempel från denna vecka var att frågan var "Vad har Anton på sig när han ska uppträda?" Då ska svaret vara:  "Anton/Han har på sig Fubo jeans och en svart No fear tröja." Inte bara " Fubo Jeans och No fear tröja."Läs gärna igenom svaren tillsammans med ditt barn innan ni skickar in dem. Påminn gärna barnen att skicka in svaren när de är klara.

Engelskan
Ingela är sjukskriven nästa vecka också och under tiden är det Nadja som har lektionerna i engelska.

NO
Denna veckan har vi börjat arbeta med rymden, eleverna är supertaggade. De har så många bra, kluriga och intressanta frågor! Det kommer att bli riktigt spännande!

SO och svenska
Fortsätter vi arbeta med källkritik. Eleverna har börjat arbeta med sin GOTD, hela klassen har arbetat fokuset med detta. Redovisningarna sker tisdag och onsdag vecka 16. Inför redovisningarna behöver man träna, uppgiften ligger publicerad längre ner på bloggen.

Majblommor
Torsdagen den 14 april är det säljstart på årets majblommor. Eleverna väljer själva om de vill sälja eller ej, ni föräldrar får gärna skicka ett mail till oss (Malin eller Elina) om ni inte vill att ert barn säljer.

Händer vecka 15
Måndag:
Tisdag: Idrott
Onsdag: GOTD: "En hjälpande blomma"
Torsdag: Bibliotek, idrott, Läsläxa s.80-99 + frågor
Fredag:

Hälsningar
Elina och Malin


Grej of the day- uppgift

Du ska förbereda en egen grej of the day. Du ska leta fakta, sammanställa till en text, utifrån texten göra en keynote och sedan presentera muntligt tillsammans med din keynote.
 
1.    Välj grej, det kan vara något som du är intresserad av, eller något som du kanske kan något om sen tidigare. 
 
2.    Leta fakta, vilka sidor är bra att hitta fakta på? Sammanställ din fakta på en tankekarta. Glöm inte att skriva vilka sidor (eller böcker) du har hittat fakta på. Du kan använda olika källor. (3 lektioner)

3.    Skriv en text på cirka en hel sida (12 pkt) utifrån din tankekarta. (2 lektioner)

4.    En rubrik ska heta Källkritik. Skriv i löpande text vilken information du använt dig av samt resonera om källorna du använt dig av är trovärdiga.

5.    Avsluta med att skriva en källförteckning.

6.    Lämna in för rättning på Showbie.

7.    Skapa en keynote om din Grej. Hur mycket fakta ska det stå på varje diabild(blad)? Vad ska du säga till varje bild? Passande bilder och en källförteckning på vart du hittat dina bilder. (2 lektioner)

8.    Träna på din keynote inför din muntliga presentation.

9.    Uppgiften ska redovisas tisdag och onsdag v.16.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar